BUCEGI PORTI ALE TIMPULUI PDF

Vcdcrc a Dunarii la Porti lc de Fier (gravura de Johann Balzer in cartea Iui N. E. Kleemann .. drumul spre Galatji si Mein fiind foarte anevoios din cauza timpului. dar cu metale foarte eterogeneSe vad si azi in Muntii Bucegi 31, care apartin . Download Mircea Cel Batran. Download Zestrea Stramoseasca de Nicolae Feier.

Author: Kajilabar Akinoll
Country: New Zealand
Language: English (Spanish)
Genre: Politics
Published (Last): 28 May 2018
Pages: 341
PDF File Size: 5.55 Mb
ePub File Size: 4.35 Mb
ISBN: 339-1-28032-361-8
Downloads: 2342
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Malalkree

Urm are La 11 februarie, ziva plecarii din Iasi, Inaltimea Sa s-a dus pe la ceasurile opt de diminea,tg la biserica franciscanilor pentru a asculta slujba. La 14 februarie, Ingltimea Sa a. La 16 februarie, Inaltimea Sa a pornit la drum pe la ceasurile noug, de dimineata spre a se duce sg, doarma la Giurcani 89, la patru ceasuri de acolo, insotit de aceeasi militie. La 21 februarie Inaltimea Sa a plecat din Foltesti pentru a se duce la Galati, oral asezat pe Dunare.

La 22 februarie domnul sol care avea de gaud sg, piece a treia zi de la Galati pentru a-si urma calatoria, a poruncit ca o parte din bagajul sau sa fie trecut pe celalalt mat al Dunarii pentru a-1 astepta la primul popas de aici.

Iesind din barda gasit o sofa anume pregatita pe mal ; Inaltimea Sa a fost poftiVa de catre parcalab care este un principe Cantacuzino, ce se dusese cu o altg, barca pe celalalt mai, sg, is loc pe divan pentru astepta careta. Aceasta a trecut Dunarea pe un pod.

Indata ce podul plutitor s-a tras la mat si s-a fimpului careta, parcalabul si-a luat rgmas bun de la, domnul sol, care si-a portii druraul. Se observa o lacunA. Nu se arata momentul sosirii la Oancea gi nici distanta de la popasul precedent, adica Cretani.

Zestrea Stramoseasca de Nicolae Feier

A textul francez publicat de V. Journal du voyage que j ai fait d Constantinople l an contenant differences observations et un abrege de l hisloire des empereurs tures par le fits du Cte Mniszech, supremo succamerario Lithoanico, ad porlam Othomanicam ministro plenipotentiario et legato extraordinario Rege Augusto III et Republicae Poloniae.

Pirti de sus incepe la Iasi, are la raskit aceleasi hotare ca si cea de jos, dar la apus este marginita de Muntii Carpati sau Alpii Transilvaniei si se termina la Sniatyn, oral din Polonia. Moldova de jos cuprindea odinioarg toata Basarabia pe care tatarii o numesc Bugeac, nude se afla doua orase vestite: Akkerman si Chilia, moldovenii it numesc pe eel dintai Cetatea. Alba toe vestit pentru. Se mai vede Inca un lac numit de localnici lacul Ovidului”46, adica lacul lui Ovidiu. Chilia numita in vechime Lycostomion 47 se aflg in apropierea uneia din guile Dungrii pe unde acest fluviu se varsa in Marea Neargra.

Noii sgi stapani i-au dat numele de Bender. Calfurino sic Publio Marco, C. Tin alt oral, numit odinioara indeobste 51 Craciuna52, se afla pe raul Milcov, iar pe Prat, la o mica departare portti Falciu, este Taiphalia 53 lui Herodot care trebuie sa fi fost foarte intinsg, judecand dupa ruinele care au Post descoperite acolo.

Se mai vede in Moldova de sus orasul intgrit Suceava care a fost odinioarg capitala. Locuitorii Moldovei de sus sunt vestiji penUn vitejia for si unii portti altii, cu toate pierderile tor, isi fac o cinste din a fi primitori. Piedicile care retinusera atat de mutt pe scumpul men tats la Zwaniec, fiind in sfarsit inlaturate, prin inapoierea curierului care fusese trimis la Constantinopol, el s-a pregatit de plecare si a trecut Nistral la 20 zle dare orele 11 dimineata, escortat de cateva companii polone care 1-au insotit pang la malul fluviului, la mijlocul caruia a fost primit de cgtre dregatorii de seamy ai pasalacului de Hotin, in prezenta episcopului de Camenila care, ca senator, a incredintat pe tatgl men dregatorilor pasei care isi trimisese toata curtea, precum si pe cei mai de seams locuitori ai orasului, Wad, cat si o mare trupg de ieniceri pentru a-i alcatui cortegiul.

  LUFIA 2 SPIELEBERATER PDF

Mircea Cel Batran – Free Download PDF

La sosirea sa, a fost salutat de toate tunurile cetatii si a intrat cu suita lui cglare in mijlocul unei marl mulcimi atrasa de curiozitate ; descaleand bucegj fats, casei care i se prega tise, a fost salutat din hucegi pasai care i-a fkut dupa doua 44 Andre Galatium. Pentru restabilirea adevarului istoric, cf. La 28 lanuarie; In 29, side oclatna. Carr iceni la patru ceasuri de Tabu rain 3 lebruarie.

La Iasi, capitals idol dovei, la 4 ceasuri de Cbrniceni, al 8-lea popas, 4, 5, 6. Vasiliuti 88, mic sat arzat frumos intr-o campie mandra pe malul Prutului. Drumul este foarte bun iarna. Taal meu a descalecat mai intai la capa marelui vistier 88, in bubuitul tunului de la castel, apoi domnul Matei Ghica a trimis o trata tie bogata tatalui meu, potrivit obiceiului tarii. A salutat pe tatal meu cu multa cordialitate ksi lasandu-i locul din dreapta. Cu vreo suta patruzeci de ani mai lnainte fusese acolo Tabara lonilor lui Zolkiewski, de unde i-a venit numele.

Ne-2m asezat la mash; s-au inchinat paharele in salvele muschetelor companiilor de moldoveni ; dupg ce ne-am ridicat de la mash, domnul a pus sg, se joace tot felul de jocuri pentru a distra pe tatgl men, apoi la terminare2 jocurilor i-P dt locul din dreapta si 1-a condus pg,n5, la mijlocul salii dintgi unde luat rgmas bun de la portk meu care s-a dus la locuinta sa, unde a glsit un cal destul de frumos cu harnasament de argint, pe care i-1 dgruise domnul.

A doua zi, domnul a venit sa facg o vizitg tatglui meu ; aici timpuliu fost ospgtat si s-a inchinat in salvele muschetelor a vreo treizeci de dragoni, care dupg, prAnz an fAcut diferite exercitii militare care an reusit sa distreze mutt pe domn. Dupg aceastg petrecere el si-a luat rgmas bun de la tatgl meu. Am plecat din Iasi la orele sapte, in bubuitul tunurilor, insotiti de mai multe companii de moldoveni care ne-au intovIrgsit pgalg la Frumoasa, un foisor al domnului, la un sfert de mild de oral, dupg care ne-am urrnt drumul sure Trestiana ; drumul este foarte bun.

Aveam la stanga noastra Tataria Micg 68 de care nu ne aflam cleat la 2 sau 3 mile depgrtare si am vgzut o multiple de tgtari care pgzeau tuime mari de oi. La Giurcani, sat asezat intre doug dealuri, drum foarte bun de la ultimul popas.

La Cretani 68, sat cu o asezare destul de bung, intr-o adancitura, unde apa miroase a pucioasg, drumul e bun. Plecatea din Iasi la 11 bkcegi. La T restiana, la 6 ceasuri de Iasi, in 11 februarie. La Gberm anesti la 5 ceasurf de Tres.

Husi la 4 ceasuri de Gberminesti In 13 februarie. La Giureani la 4 ceasuri de Husi. La Foltesti, un sat foarte argacios, asezat pe malul unui lac mare, La Galati, la 5 Ce,uuri de Fo he ll, de la 21 plat la 24; odibaazi de Al La Made, la 6 ceasuri de Dunare, In 25 februarie, a a zi de 0dihnl.

Bruckmann Impotriva epidemiel care a luat sffirsit abia la Inceputul anului Ca rAsplata ImpArateascA Maria Tereza 1-a numit medic epidemiolog phisicus contagionis la Sibiu, unde a luat In succesiunea doctorului Grosse, apoi medic sanitar sanitat medicus si In sfArsit prim medic al Transilvaniei si consilier sanitar Pare sA ins fi parAsit definitiv Sibiul Inainte de noiembriecand a lost Inaintat consilier sanitar la Viena si referent sanitar pentru carantine.

A avut astfel posibilitatea sa cunoascA lndeaproape diferitele natiuni locuind In Transilvania. Archly fur siebenbiirgische Landeskunde”, vol. Refuzand oferta, el a recomandat in locul sin pe Andreas Wolff. Prima impresie, destul de neasteptatA, apare In Jurnalul ImpAratului, unde domina un spirit destul de sarcastic. Ea nu putea fi cleat superficialA avAnd In vedere ritmul rapid al inspectiilor acute. IatA si Insemnarea din Jurnal: Localul carantinei Conturnax este mic prost, directorul un chefliu Impreuna cu franciscanul care este capelan acolo, hirurgul este priceput, dar agitat, castelanul 7 Burgvogt de TAImaci este un mincinos atilt de grozav,!

  IGLESIA Y DICTADURA EMILIO MIGNONE PDF

Nu am fost deloc edificat nici de rnodul constructiilor, nici de grija cu care este oprit orice contact cu lumea din afarA.

Zestrea Stramoseasca de Nicolae Feier – Free Download PDF

Prccum se vcde aprecierca e cu totul superficiala. E probabil ca tanarul imparal, dcstul de nerabdator, a lost indispus de lungimca unor explicatii tehnice menite sa atenueze spiritul ncgativ in care se desfasura acea inspectie.

De atunci imparatul a avut tot timpul sa cutioasca buceegi sa se convinga de capacitatea lui Chenot.

A murit la 9 mai la Viena. Din decembrie fusesc numit mcmbru al Facultatii de Medicine din Viena. Ele vadesc atat spiritul de observatie al autorului, cat lipsa lui de partinirc. Lucrarea lui Chenot, Tractatus de potti Vindebon typis lo.

Historia Pestis Transilvaniae annorumopus posthumus Adami Chenol. Jussu regio eddidit ;orti praefalus est Franciscus Schraud, Budac. Tot dupa moarlea lui s-a tiparit o lucrare germana: De medicul Adam Chenot s-a ocupat: Henri Portk, A propos de l histoire de la peste: Iar la noi, George Z.

Petrescu, Intr-o comunicare facial. Bucegii, Ciuma, Bucuresti,p. Aparcwea sanatiilii ieri ;i azi, Studii, note ;i documente sub redactia dr. Tot astfel, Ion Molea tmpului articolului intitulat: Timpuluo doctorului Chenot despre romdnii sasii din Bravo,publicat in Tara Barsei”, I, nr. Din corespondenla baronului Samuel de Bruckenthal. Dar MAO, se va vedea indatg, ca cunoasterea acestor imprejurari este de mare important in vindecarea bolilor, nu ar fi nepotrivit si nici arg, folos sg, spunem mai inainte unele lucruri despre locuitorii acelui suburbiu Scheiul care a fost intaiul si principalul cuib al bolii2.

Sasii care fac abia a sasea parte a tipmului sunt toti mestesugari, exercitand M31 ales meserii care ii in pe scaun sau nu cer nici o ostenealg, fizicl. Le place carnea friptg. Pe aceasta o fierb foarte des cu varza raurata. Apa nu beau decat and le merge foarte prost. Aale vg,zut imbiind cu yin si pe copiii de tag. Obisnuiesc chiar si cei mai sAraci dintre ei ca in zilele de s arbgtoare sa poarte in m.

Buchetele si le fac mai ales din viorele, trandafiri, busuioc, iasomie, zambile, racrAmioare, magheran, micsunele, crini, garoafe, chiparoase sl chitrg. Temperamentul acestui popor este in general sanguinic-colerie, cum acrimonia oleoso-aromatica”. Carnea le e raolesitg, structure nervilor foarte schimbg,cioasg, si sensibilI, de aceea dad, ii apua boala on be ataa corpul si sufletul, sunt rg,pusi indatg, ; si astfel cu frica for isi aduc moartea care Ii ingrozeste.

Ei resping cu desitvgrsire medicamentele data acestea nu sunt vin si spirtoase on cel puffin be dispretuiesc ca ceva nepracut si fgirg, gust, la care se mai adaugg, si lipsa for de statornicie care-i impiedea sg, se foloseasa de ele timp mai indelungat si-i face on sg, bcuegi abting, cu totul de ele, on sg, ceara si sa primeascg mai repede ajutorul unei babe decat al specialistului ; on nascoceasa ei insisi lea curi care sa le fie pe placul inimii.

I A fost folositA traducerea facutA dupe lucrarea lui A. Chenot, Tractatus de peste, Viena,p. Muncesc mai mult decAt dar se desfatA mai mult decat romanii, In bani, mancari bauturi spirtoase n. Aceasta caracterizare priveste mai mult pe sasii din suburbiu port mai ales pe barbati: Cei care locuiesc la sate muncesc mai mult decat cei de la oras n.

Romanii se nutresc mai ales cu graine. Drept paine le serveste faina de mei amestecata cu apa si miere! Aceastg, mamaliga o mesteca apoi cu branza. Rareori au la masa, came, foarte adesea lapte, zar si corasla.