LULUHAWA FIZIKAL PDF

Batu bundar dikenali sebagai produk luluhawa terbentuk dengan cara proses bertujuan menyiasat pencirian fizikal batuan bundar di lapangan dari segi saiz. Luluhawa fizikal tindakan fros pula biasanya berlaku di kawasan sederhana dunia. Luluhawa ini aktif ketika musim perantaraan iaitu musim. Ngarai jauh lebih kerap di kawasan gersang daripada di kawasan basah kerana luluhawa fizikal mempunyai kesan lebih setempat di kawasan gersang.

Author: Dorr Zolorisar
Country: Kazakhstan
Language: English (Spanish)
Genre: Career
Published (Last): 27 October 2004
Pages: 411
PDF File Size: 6.34 Mb
ePub File Size: 9.96 Mb
ISBN: 732-6-52633-949-4
Downloads: 77364
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Nikoshakar

Geografi Alam Sekitar Fizikal

Dan mungkin menyebabkan banjir besar. Dikenali juga sebagai larian Horton iaitu baki air yang tertinggal di permukaan setelah ditolak dengan yang tersejat ke udara, yang meresap ke dalam bumi dan juga yang digunakan oleh tumbuhan selepasa kerpasan.

Sekiranya ada batuan yang sedia mempunyai rekahan, hablur garam akan tertinggal luluhaa celah rekahan. Larian air permukaan Dikenali juga sebagai larian Horton iaitu baki air yang tertinggal di permukaan setelah ditolak dengan yang tersejat ke udara, yang meresap ke dalam bumi dan juga yang digunakan oleh tumbuhan selepasa kerpasan. Pengangkutan beban yg ringan dan mempunyai daya apungan spt daun kayu. Kejadian ini berlaku berjuta-juta tahun yg lalu. Lestari membawa maksud kekal dlm keadaan asal spt pengekalan alam semulajadi.

Cth, batu fizikak, batu arang, batu garam, syal. Ditakrifkan sbg satu set angkubah atau unsur-unsur yg saling bertindak antara satu sama lain, mempunyai tenaga dan bahan yg dpt masuk dan keluar dari sistem tersebut.

  DUSPOL DIGITAL PLUS PDF

Satu daya atau kemampuan utk mengoperasikan kerja atau menghasilkan sesuatu.

Mrjk kpd keupayaan akuifer utk mengeluarkan isipadu air pd satu- lulhuawa masa tertentu. Dalam proses pelepasan tekanan, pada awalnya batuan berada dibawah permukaan tanah.

Adalah udara yg bergerak mendatar. Akuifer Lapisan batuan yg boleh menakung dan membendung air.

PROSES LULUHAWA FIZIKAL: TUGASAN 1(b): SIJIL PENGHARGAAN

Penyejukan alir lintang Berlaku apabila udara yg bersempandanan dgn permukaan bumi mengalir dr kws yg panas ke kws yg sejuk. Selepas tempoh yang tertentu tanah yang menutup batuan, boleh mengalami hakisan, akibatnya, batuan lhluhawa ditutupi tanah tadi terdedah. Turunan air hujan yang sedikit XXmmsudah memadai untuk melarutkan garam galian di kawasan gurun.

Ini menambah tekanan kepada dinding rekahan. Proses ini biasanya berlaku di gurun panas yang mempunyai suhu waktu siang yang sangat panas lebih kurang 40 — 45 C kerana tiada lindungan awan, mineral batuan akan mengembang. Ketika malam pula suhu boleh menurun sehingga dibawah takat beku 0 C. Ngarai jauh lebih kerap di kawasan gersang daripada di kawasan basah kerana luluhawa fizikal mempunyai kesan lebih setempat di kawasan gersang.

Proses menyeret beban sungai yg kasar, berat dan tumpat. Bergerak secara berpusarlaju dan berlaku pd musim banjir. Aliran Laminar Bergerak secara lurus, perlahan dan berlaku pada musim kemarau Hakisan Mengundur Melibatkan proses pemotongan luluhawz alur ke arah hulu krn adanya takat terjun spt jeram dan air terjun di pangkal alur tersebut.

Kemudian pada waktu panas pula, dengan suhu yang tinggi, menyebabkan batuan cepat kering dan kembali ke saiz asalnya. Pembekuan dan pengembangan expansion air juga bantu membentuk ngarai.

  ELASTIBAND EXERCISES PDF

Proses pemindahan atau aliran tenaga yg berlaku dlm konteks hubungan mangsa-pemangsa bersifat sehala. Kewujudan delta mencerminkan proses luahan discaj enapan berlaku di muara sungai. Suhu dan air memainkan peranan dalam pelbagai proses luluhawa fizikal. Cth, batu marmar Bab 6: Embun Beku Merupakan kabut beku terbentuk akibat mendapan kabut tebal apabila objek-objek bersuhu sub-beku bersentuhan dgn kabut. Khamis, 12 Mei Definisi 2. Di antara cara ombak menghakis ialah: Penimbunan atau longgokan bhn spt pasir dan kelikir yg diangkut oleh sungai dari bahagian atas sungai ke peringkat rendah dan mendap apabila tenaga aliran dan halaju sungai semakin perlahan khasnya di kws yg bercerun landai.

Terdapat di sekitar muara sungai Perak, sungai Bernam, sungai Rajang dan sungai Baram Mrjk kpd aras trofik yg wujud dlm sesebuah ekosistem yg tlh disusun mengikut herarkinya.

Bermaksud peningkatan suhu permukaan laut di lautan Pasifik Barat secara mendadak fzikal melampau yg mengakibatkan keadaan cuaca di kws tersebut mengalami perubahan.

Lembar ais Dataran Steppe Tundra. Secara Larutan Bagi pantai yang terdiri daripada batu kapur, ombak boleh menghakis batuannya melalui proses larutan.